Menu

Zsuponyó Mária

2020.03.27.

magyar irodalom 6.ab/1

 

Tananyag:

Toldi 3. rész

Toldi 2. ének megoldások:

1. válasz: Látogató érkezik, ezért nagy a sürgés-forgás a Toldi-házban. 

2. válasz: Toldi György, aki Toldi Miklós bátyja. 

3. válasz: Boldogan, örömmel fogadja

4. válasz: Rossz a kapcsolatuk, kibékíthetetlen ellentét, konfliktus van köztük.

5. válasz: Pénz, paripa, fegyver. 

6. válasz: Édesanyjuk

7. válasz: Elhagyta a házat, búslakodott. 

Ismétlés:

Toldi 2. ének rövid tartalom:

Nagy a sürgés-forgás a Toldi-házban. Hazaérkezett Toldi György, Miklós bátyja 40 katonájával. György nemcsak Miklóst nem szereti, anyjával sem túl kedves. Özvegy Toldi Lőrincnét éppen csak megöleli, többet nem foglalkozik vele, sőt, amikor anyja felajánlja, hogy kiküld valakit Miklósért, aki a határban dolgozik, akkor György megtiltja ezt neki. György azonban nem kerülheti el, hogy öccsével találkozzon.

Miklós amikor hazaérkezik és meglátja a testvérét, mégis ölelésre nyílik a karja. György ridegen bánik vele és bántó szavakkal illeti. Miklósnak elege lesz, közli Györggyel, ha ennyire nem szereti őt és ennyire nem akarja, hogy a szülői háznál legyen, akkor rendben, elmegy. De előbb György adja ki neki, ami jár, vagyis az apai örökség felét: pénzt, paripát, fegyvert. Györgynek ez persze esze ágában sincs, de közli, hogy kiadja, ami szerinte Miklósnak jár, és hatalmas pofont kever le az öccsének.

A szobában megfagy a levegő, György túl messzire ment. A hatalmas, erős és lobbanékony Miklós ezt már nem tűrheti, felemeli hatalmas öklét, ami akkora, mint egy buzogány, és készül, hogy visszaüssön. György is megijed, hátrálni kezd. A helyzetet végül az anyjuk menti meg, aki testével takarja Györgyöt, nehogy Miklós agyonüsse. György tehát megmenekül Miklós – egyébként jogos – haragjától, sőt még Miklós érzi magát rosszul. Kimegy a házból és az udvar legtávolabbi sarkába ül le.

Költői képek: metafora, megszemélyesítés, hasonlat

metafora: A metafora két dolog, tárgy, esemény, vagy személy azonosítása ,  valamilyen külső vagy belső tulajdonság, hangulati hasonlóság alapján. Pl." Szívemnek gyöngyháza, lelkem Iluskája" (Petőfi János vitéz) A gyöngyház Iluskát jelenti, vele azonos.

megszemélyesítés: A megszemélyesítés tehát  élettelen dolgokat  élőlényekre jellemző tulajdonságokkal érzelmekkel, cselekvésekkel ruház fel. A János vitézben pedig  ezt olvashatjuk: " Mikor a nap fölkelt, s a holdat elküldte" (fölkelni, valakit elküldeni az ember tud.)

hasonlat: A költői hasonlatokban is  két dolgot, személyt,. tárgyat, jelenséget hasonlítanak össze valamilyen közös jellemző alapján. Pl. Arany: ( Toldi)  "Mint komor bikáé , olyan a járása ...  "

Feladat:

Töltsétek ki az alábbi űrlapot!

https://forms.gle/9qkGuSbhyf7yVbxy6  

Jó munkát kívánok!

Go to top