Menu

Irodalom 6.ab/1

2020.04.24.

 

Téma: Ismétlés, nyelvi alakzatok

 

Tartalmi ismétlés (6. ének):

Toldi Miklós éjszaka visszatér Nagyfaluba, az édesanyja házához. Nincs bátorsága bezörgetni az édesanyja ablakán, fél, hogy megijeszti az asszonyt. Miklós végül úgy dönt, hogy előbb a farkasok dolgát rendezi el. Megkerül a házat és a tornác felől közelít.

György szobájának nyitva van az ajtaja, látszik, ahogy az ágyán alszik. Embereinek a tornácon kéne őrködniük, de Ők is alszanak. Miklós először a katonák lándzsáival a földhöz szögezi az alvó katonák ruháit, majd beoson György szobájába. Miklós üzenetet hagy neki: a két döglött farkast György mellé teszi két oldalról az ágyra. Miklós ezután bemegy az édesanyja szobájába, ahol Toldi Lőrincné az asztalra borulva szundikál. Persze azonnal felriad, ahogy Miklós belép, örömmel és sírva borul fia nyakába. Miklós sem bírja sokáig, ő is elsírja magát. Végül azonban elmondja édesanyjának, hogy búcsúzni jött.

Úgy érzi, hogy többre hivatott, mint hogy parasztok között dolgozzon a határban. Ezért úgy döntött, hogy felmegy Budára és katonának áll, vitézséggel próbálja meg lemosni a gyilkosság szégyenét. Csak arra kéri az édesanyát, hogy az ne aggódjon érte, semmi baja nem lesz. Miklós még beszélne tovább is, de ekkor elkezdenek ugatni a kutyák odakint. Ebből Toldi hamar rájön, hogy hibát követett el, amikor a farkasokat behozta a házba, mert a kutyák megérezték a vadállatok szagát, azért ugatnak. Miklós tudja, hogy menekülnie kell, gyorsan elbúcsúzik az édesanyjától.

Közben a kutyák felverik a tornácon alvó szolgákat, katonákat és György is felébred. Amint meglátja a két farkas tetemét az ágyán, rögtön tudja, hogy csakis Miklós tehette az ágyára az állatokat. Hiába adja ki azonban a parancsot, hogy vegyék üldözőbe Miklóst, a tornácon a sötétben nagy a kavarodás. Györgynek végül sikerül rendet tennie az emberek között és személyesen vezeti az öccsét üldöző csapatot. Bent a szobában özvegy Toldi Lőrincné nem bírja sokáig hallgatni, ahogy egyik fia a másik üldözésére indul, ájultan hanyatlik az ágyra.

 

Előző órai feladat megoldása:

44/2

Miklós nem zörgette az édesanyja ajtaját, mert féltette, nehogy felriadjon.

A fiú a lándzsákat a kezébe kapta és az őrök ruháit a földre szegezte.

Miklós azzal vigasztalta édesanyját, hogy vissza fog még térni hozzá.

György azért szidta össze a szolgákat, mert buktak fel egymásban, szanaszét futkostak.

Toldi Lőrincné nem hallotta a ház népének kiabálást, mert elájult.

 

Feladat:

Másoljátok le a füzetebe a Tk. 107.o. található sárga táblázatot!

Cím: Nyelvi alakzatok

 

A következő leckében a nyelvi alakzatokkal fogunk foglalkozni.

 

Jó munkát és kellemes hétvégét kívánok! :) 

Marcsi néni

 

Go to top