Menu

A határozók sorával folytatjuk.

Olvasd el! 

AZ ÁLLAPOTHATÁROZÓ

Figyeld meg a példákat: fáradtan jött be, vidáman beszélget, betegen fekszik! Itt az -an/-en ragos határozók az alany állapotát fejezik ki:

Zalán fáradtan jött be. → Zalán fáradt.

Hasonlók ehhez: gyanúba keverték (→ gyanús); fagyottan találták (→ megfagyott); eszméletén kívül volt (→ eszméletlen volt); orvosként dolgozott (→ orvos volt).

Hogy valaki vagy valami milyen állapotban van, milyen állapotból kerül ki, illetve milyen állapotba kerül, azt az állapothatározó fejezi ki a mondatban. Jellemző kérdése: Hogyan? Segíthet még az elemzésben, ha így kérdezel: Milyen állapotba/állapotban?
Jele: Háll

 

A MÓDHATÁROZÓ

Figyeld meg a példákat: rosszul játszottak, házilag készítette el, titokban találkoztok, részletre vettetek, szorgalommal tanulja, szó nélkül megcsinálta, leereszkedően szólt hozzá, futva érkezett, így akarom, valahogyan elintézte!

A kiemelt határozók azt fejezik ki, hogy az alaptag által kifejezett cselekvések, történések milyen módon mennek végbe. A módhatározók jellemző kérdése: hogyan? Segíthet még az elemzésben, ha így kérdezel: Milyen módon?
Jele: Hmód

 

A fenti szövegek alapján (a tankönyvedben is megtalálható) készíts vázlatot a megszokott vázlatpontokat használva (fogalma, példa, kérdései, jelölése, rövidítése) a két új határozóról!

Ne másolj! Vázlat legyen, vázlatpontokba szedve!

 

Az okostankönyvedben is megtalálhatod ezt a két határozót. Ha elolvastad a tananyagot, és kész a vázlatod, oldd meg az itt található két interaktív feladatot!

Okostankönyv: https://www.nkp.hu/tankonyv/magyar_nyelv_7/lecke_04_031

1. feladat: A határozós szintagma

2. feladat: A határozók fajtái. Ennek a feladatnak a példaanyagából írd ki az első 10 példát az ellenőrzés után!

 

Ezután elemezd az alábbi mondatokat a füzetedbe! Készíts ágrajzot is!

Kati szépen írt a füzetébe.

Szótlanul álltunk.

Boldogan siettünk.

Egy hete üresen áll a ház.

 

Kérlek, vezesd a füzetedet, közeledik az év vége, bekérhetem ellenőrizni az eddigi munkádat!

Jó munkát kívánok!

Go to top