Menu

 

 

Tantárgy: Német nyelv (74. Stunde)

Osztály: 5.b

Időpont: 2020. április 06.  6. óra

Tananyag: Wir feiern Feste – Ostern

  • 1. Kedves gyerekek! Hamarosan húsvét ünnepe következik. A mai órát ennek az ünnepnek szenteljük. Először is nézzetek meg erről az ünnepről egy kis videót!

https://videos.mysimpleshow.com/h7lAjRisZn?fbclid=IwAR3iQn7jrzO9beyJTvquDLVP2i3f31_iBcbAqq-OoYsLQ-AHDp7Th0YkWRE

  • 2. A következő rövid fogalmazást írjátok a füzetbe, április 27-ig tanuljátok meg! (óraszám, dátum, cím: Ostern) Szóban kérem majd számon.

Ostern ist das Fest der Auferstehung Jesu Christi. Das Osterfest ist ein altes Frühlingsfest. Der Winter ist vorbei. Der Frühling ist da. Die Leute freuen sich. Die Jungen und die Mädchen stehen am Ostermontag früh auf. Die Jungen gehen zu den Mädchen und bespritzen sie mit Kölnischwasser. Die Mädchen bieten ihnen Kuchen, Getränke an. Sie geben den Jungen Schokoeier und bemalte Eier. Ostertiere sind: das Lamm, der Hase, das Küken, das Huhn.

(Magyarul is írjátok le a füzetbe! )A húsvét Jézus születésének az ünnepe. Ez egy régi tavaszi ünnep. Vége van a télnek. Itt a tavasz. Az emberek örülnek. Húsvéthétfőn a fiúk és a lányok korán kelnek. A fiúk elmennek a lányokhoz, és meglocsolják őket kölnivel. A lányok süteménnyel és innivalóval kínálják őket. Adnak nekik csoki tojást vagy festett tojást. Húsvéti állatok: a bárány, a nyuszi, a csibe, a tyúk.

  • 3. Írjátok ki a szótárba az új szavakat: die Auferstehung=feltámadás das Fest= ünnep die Ostern=húsvét  vorbei=elmúlt  früh=korán  bespritzen=meglocsolni  das Kölnischwasser=kölni    anbieten=kínálni  das Getränk= ital  das Lamm=bárány  das Küken=csibe   das Huhn=tyúk Frohe Osten!= Kellemes húsvéti ünnepeket!
  • 4. Végül oldjatok meg egy totót a húsvéttal kapcsolatosan! A 4-es tankönyv 78. oldalán található. Fotózzátok le és küldjétek el a megfejtést április 20-ig az e-mail címemre:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Frohe Ostern und gute Erholung in den Frühlingsferien!

Go to top