Menu

Téma: József Attila

A következő "órákon" József Attilával foglalkozunk. Már beszéltünk róla a suliban, most újra átvesszük, és új információkat is megtudhatsz róla.

Nem volt könnyű élete, édesapja elhagyta a családot, édesanyja még gyermekkorában meghalt, nehéz körülmények között nevelkedett, pszichiátriai kezelt volt, skizofréniát diagnosztizáltak nála, beleszeretett kezelőjébe, s 32 évesen, 1937-ben öngyilkos lett. Balatonszárszón vonat elé vetette magát-tanítják az irodalomkönyvek-. Haláláról, annak körülményeiről született könyv is, mely a korabeli jegyzőkönyveket, tanúk elmondásait vizsgálja: A 2001-ben kiadott könyv nem öngyilkosságot, hanem balesetet valószínűsít. Garamvölgyi László: Hogyan halt meg József Attila?

Olvasd el a tankönyvi (tk.79.o.) életrajzot, jegyzeteld ki! Cím: József Attila életrajza

József Attila életét a saját önéletrajzából is megismerheted. Olvasd el, hogyan ír magáról, gyermekkoráról, az életéről, arról, hogy hogyan lett író!

Az olvasáshoz kattints a linkre! Ez nincs benne a tankönyvedben, így innen tudod elolvasni. Ha elolvastad, írj 10 mondatot ez alapján is róla a füzetedbe!

Cím: József Attila: Curriculum vitae

/ejtsd: kurrikulum vité, latin kifejezés, jelentése: önéletrajz futtában/

http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/curric.htm

 

Jó munkát kívánok!

Go to top