Menu

2020.06.02 Testnevelés

Sziasztok!

A teszt kiértékelése következik, de kicsit másképp, ugyanis nem szeretném ide kirakni a statisztikákat, a ti válaszaitokat, mert félek, hogy a butaság fog megragadni.

Olyan válaszok születtek, amiktől dobtam egy hátast, de még egyszer kiemelni se szeretnék belőle semmit, inkább törekedjünk a jó megoldásokra…

31 kitöltést kaptam vissza, 3-mat pedig papír alapon, nem tagadom, születtek nagyon szép eredmények is, de csak egy kezemen tudom megszámolni, hány ötös jegyet fogok beírni.

Amit ezerszer leírtam, atlétikából és kézilabdából volt a teszt, nem tudom, hogyan jött egyeseknek például labdarúgás. A kézilabdát ki is adtam, ott volt majdnem minden benne. Atlétikából pedig olyanokat kérdeztem, amit már hiába másfél éves pályafutással vagyok itt, elég sokszor átrágtunk.

Hozzá kell tennem, ami több pontos volt, és amúgy is, nagyon felfelé kerekítgettem, sok mindent elfogadtam, ami még nem lépi át annyira a határokat, de sokaknál ez sem volt elegendő az osztályzatoknál.

Na nézzük meg akkor a helyes válaszokat:

Hány méter iskolánk futópályája? 1 pont

Nagyon sokszor elmondtam és megbeszéltük, Cooper-teszt előtt pedig folyamatosan hangoztatva van, de ez a kérdés javarészt ment is, a helyes válasz 325 méter.

Felnőtt kézilabda mérkőzésen, 59 perc 59 másodpercnél a labda teljes terjedelmével áthalad a gólvonalon, a meccsnek ezután vége lesz. Érvényes-e a találat? 1 pont

Felnőtt meccs, bárhogyan is nézem ez még belefér, természetesen érvényes a találat.

Kislabdahajításnál a versenyző 41 métert dob, ezzel a dobásával bebiztosítja az 1. helyét, viszont kilép a dobóhelyről, érvényes-e a dobása? 1 pont

Egyszerű igaz, hamis…hiába biztosítaná be, kilép a pozícióból, a dobás nem érvényes.

Hány méterről dobják a hetest kézilabdában? 1 pont

Ezt a kérdést poénnak szántam, mégis sírtam rajta…a kérdésben benne van a válasz, nem 11, nem 9, hanem természetesen a büntetőt 7 méterről dobják. Előzetesen „nehezítve” akartam feltenni, miszerint hány méterről dobják a büntetőt, de inkább akartam egy laza kérdést.

Kislabdahajításnál mi az ideális kidobási szög? 1 pont

Ezt is sokan tudtátok, pedig ezt nem mondtam el sokszor, de jó volt látni, hogy sokan figyeltek, kellemes meglepetés volt, 45 fok.

A támadó játékos bedobja a labdát, azonban a lába érinti a hatos vonalat, megadják-e a gólt? 1 pont

Kézilabdában sokszor meglepődtök, ha játszunk, és a 6-oson belül dobáltok miért fújom le, hogy nem érvényes a találat? Azért, mert nem lehet belépni, rálépni a vonalra, nagyon sokszor megbeszéltük szerintem, többség tudta ezt is szerencsére.

Két percre kiállítják az egyik játékost, ám a kiállítás időtartamában más játékos pályára léphet. 1 pont

Ha valakit kiállítanak, senki nem állhat az adott időtartamban a helyére, erre felemás választ kaptam.

12-16 éves korban hány perces egy kézilabda meccs? 1 pont

Benne van a kiadott szabályban, 2x25 perc.

Mik az álló-és térdelőrajt vezényszavai? 5 pont

Ez egy olyan kérdés volt, ami megint eléggé alapvető, mivel rengeteget futunk, beletettem, azért lepődtem meg a válaszokon, mert sokszor azon van veszekedés, hogy ki rajtoltasson, és már annyiszor megbeszéltük a vezényszavakat, hogy ez volt egy olyan kérdés aminél tényleg lecsuktam a laptopomat….állórajt: rajthoz és rajtjel, nincsen felkészülni vigyázz kész tűz rajt…….térdelőrajt: rajthoz, vigyázz és rajtjel.

Mi az a cunder lövés? 3 pont

Benne volt ez is a kiadott anyagban, pattintott csavart lövés ( erre 3 pontot adtam, csak hogy mennyiségben is jók legyetek )

Hány perces a Cooper-teszt? 1 pont

6, 10? És ezt hatodikosok írták sajnos…természetesen 12 perc, több mint a 90% tudta.

Mi a különbség a gólvonal és az alapvonal között? 3 pont

Na hát ez egy olyan kérdés volt, amiben én is sokat tanultam tőletek, de sajnos nem jót! Nem hozok fel példákat, a helyes válasz benne van az anyagban, akinek volt egy kis esze, ctrl c ctrl v-vel kimásolta…

Kupameccsen a mérkőzés nem végződhet döntetlennel, ebben az esetben mi következik? 3 pont

Benne volt ismét a szabályokban, 2x5 perc hosszabbítás és utána pedig büntetődobások, és nem, nem 11-es rúgások lábbal, ugyanis még mindig kézilabdáról van szó!!!

Négyen indultok a 60 méteres síkfutásban, 3. helyen érsz be, de féltávnál véletlenül átmész a másik sávba, hanyadik leszel így? 1 pont

Itt nem értettem, hogy valaki szerint hogy lehetek második? J Saját hibám, hogy elfogadtam azt a választ, hogy 4. hely, ugyanis a helyes válasz a kizárás, nem lehet kilépni a saját sávodból.

Mi látható a képen? 1 pont

Ez egy könnyű kérdés volt ( magán a képen is rajta volt a válasz) ez a wax volt, ami kézilabdában használatos, a jobb tapadást biztosítja.

Írd le az egykezes és kétkezes váltás technikáját! 5 pont

Hogy itt hogy jött a labdapattogtatás, azt egy ideig nem fogom megérteni?! Atlétika.. váltófutás.. 5 pontért azért már kellett volna egy kicsit is jó választ adni, ez nagyon keveseknek sikerült.. Kétkezes: A bot átvétele jobb kézzel történik az átadása pedig a bal kézzel. A jobb kézzel történő bot átvétel után a futó azonnal átteszi a botot a bal kezébe, a következő váltáskor bal kezéből a társ jobb kezébe adja a botot. Egykezes: Jobb kézből bal kézbe bal kézből jobb kézbe, egy kezet vesz igénybe ez a technika. Az első futó a rajttól a jobb kezében viszi a váltóbotot, majd átadja a második futó bal kezébe, aki  ugyanezzel  a  kézével  adja  tovább  a  harmadik  futó  jobb  kezébe, majd tőle a negyedik futó ismét a bal kézbe kapja a stafétabotot. Itt tényleg már mindenre adtam pontot.

Hány centiméter az elugró sáv távolugrásban 5-6. osztályban? 1 pont

5000 centiméter? Az már 5 méter lenne. A távolugrásnál ezt mindig elmondom, sőt a sávot ki is szoktuk bójázni, a helyes válasz, ahogyan a kérdésben volt 5-6. osztály, 60 centiméter.

Hány méter széles és magas a kézilabda kapu? 1 pont

Azért 1000 méteres kapuban, és 4x8 méteres kapuban elég sok gól születhetne, szóval nem, nem az a helyes válasz.. 3x2-méteres a kapu, nem kértem semmi tizedest, csak ennyit, és el is fogadtam.

A távolugrásnak milyen fázisait ismered? 5 pont

Ha fejben kicsit összerakod a gondolataidat, rájönnél ( és ha órán figyelnél!!! ) mivel is kezdesz ilyenkor? Nekifutsz szépen, ez az első fázis, aztán jön a kitámasztás fázisa, majd az elrugaszkodás, ezt követi a levegőmunka és a végén a talajfogás.

Távolugrásnál belépsz, és talajfogásnál a kezed is érinti a talajt, ebben az esetben a kezednél vagy a lábadnál kell mérni a távolságot? 1 pont

A kérdés második szava, BELÉPSZ… meg is van a kérdésre a válasz, ezt tudtam, hogy több mint a fele nem fogja tudni, ugyanis nagyon bevésődött már az, hogy a kéznél mérjük ilyenkor, aminek örülök valamilyen szinten, de azért erre figyeljünk oda…természetesen az ugrás itt ebben az esetben érvénytelen, és igen, észrevették a bírók.

Go to top