Menu

2020.05.04. Technika 8.b  Gyalogos, kerékpáros közlekedés

A közlekedést a KRESZ szabályozza, ami 5 fő részből áll, ezek:

közlekedési táblák

útburkolati jelek

forgalomirányító fényjelző készülékek

rendőri karjelzések

jobbkéz szabály

A közlekedés a gyalogos közlekedéssel kezdődik. Később kapcsolódik a kerékpáros, majd segédmotor kerékpáros, végül pedig a személygépkocsival való közlekedés. A szakmásított jogosítványok ( teherautó, kamion, autóbusz ) használóit hivatásos vezetőknek mondjuk. Fontos a jogosítványoknál a PAV – pálya alkalmassági vizsgálat -, hiszen az autóbuszhoz PAV II. kell, a megkülönböztető jelzéseket használó járművekhez ( mentő, tűzoltó, rendőr ) pedig PAV III kell.

Járda: az úttest azon része, ahol a gyalogos közlekedik. A gyalogos a másik oldalra a kijelölt gyalogátkelő helyen mehet át. Fontos : a gyalogosnak a zebránál sem nincs automatikus elsőbbsége, csak akkor mehet át, ha a forgalmat nem zavarja!! Gyalogos mindig a forgalommal szemben mehet, ha nincs járda.

Kerékpáros közlekedéshez már több ügyesség, több közlekedési ismeret szükséges. Fontos a kerékpár megfelelő műszaki állapota, a kötelező berendezések megléte. Legfontosabb mindkét közlekedésnél a LÁTNI ÉS LÁTSZANI! Tehát világítani előre, hátulra is.

Mindenkinek megjegyzendő!! Elsőbbség: továbbhaladási jog, a forgalom más résztvevőivel szemben, a KRESZ szerint. Az életben viszont az az elsőbbség , amit megadnak.http://www.kreszabc.hu/para.php?para=23https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szabalyok-kresz-bicikli-kerekpar-2301323/

Go to top