Menu

 

Időpont: 2020.04.20.

Tantárgy: Magyar irodalom

Az óra anyaga: A Pál utcai fiúk

A mai órán folytatjuk tovább a Pál utcai fiúk című ifjúsági regény elemzését.

Bízom benne, hogy mostanra  mindenki megnézte a filmet.

A BONYODALOM: 3-5. FEJEZET

3. FEJEZET :

Miután a vörösingesek vezére ellopja a zászlót a grundról, a Pál utcaiak haditervet eszelnek ki ellenük. Másnap iskola után hárman bemerészkednek a Füvészkertbe és egy cetlit helyeznek ki, amire ez van írva: „Itt voltak a Pál utcai fiúk!” Sikerül bejutniuk az ellenséges területre, kitűzik a papírt, de észreveszik őket és üldözni kezdik őket. Az akció során a kis Nemecsek kétszer is megfürdik. Egyszer véletlenül beesik evezés közben a tóba, másodjára pedig az üvegházban az aranyhalas medencébe bújik, hogy észre ne vegyék. Az ellenség soraiban meglátják egyik társukat, vagyis kiderül, hogy a Pál utcaiak között van egy áruló is, aki elárulja szokásaikat, titkaikat.

4. FEJEZET:

Az iskolában mindenki az előző napi kalandról beszél, hogy a három fiú sikerrel járt. Közben Rácz tanár úr magához hívat néhány tanulót és a gittegyletről faggatja őket. Feloszlatja az egyesületet és megtiltja, hogy bármilyen más egyesületet alapítsanak. Délután újabb közgyűlést tartanak a grundon. Nemecsek korábban érkezik és észreveszi, hogy a társuk, aki elárulta őket, a farakások között az öreg tóttal, a fűrésztelep őrével beszélget. Szivarral lefizeti, hogy legközelebb kergesse ki a Pál utcaiakat a grundról, mert más fiúk, a Füvészkertiek akarnak ide jönni játszani. Az öreg belemegy a dologba.

5. FEJEZET:

A vörösingesek is gyűlést tartanak a Füvészkertben.  A vezérük háborút hirdet a Pál utcaiak ellen. Kiderül, hogy a raktárból eltűnt a Pál utcaiaktól ellopott zászló és a pici lábnyom Nemecsekre utal.  Nemecsek az egyik fa tetejéről kihallgatja őket. Nem akarják bántani, de azzal büntetik, hogy megfürdetik a tóban. Pedig már így is meg van fázva, köhög, de hősiesen tűri.

A következő kérdésekre írásban válaszolj a füzetedbe!

  • Mi az a grund?
  • Hogy hívják a Pál utcaiak vezérét?
  • Milyen színű a zászlójuk?
  • Milyen színű lesz az újabb zászló, miután ellopják?
  • Ki a vörösingesek vezére?
  • Hogy hívják azt a fiút, aki elárulja a Pál utcaiakat?
  • Milyen beosztása, tisztsége van Nemecsek Ernőnek a csapatban?
  • Mi az a gittegylet?
  • Kinek ajánlják fel a vörösingesek, hogy álljon be közéjük?
  • Minek a jele a vörösingeseknél az, ha a szigeten ég a lámpa?

A válaszokat a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre vagy messengeren kérem elküldeni április 24. péntekig!

Go to top