Menu

Időpont: 2020.04.22.

Tantárgy: Magyar irodalom

Az óra anyaga: A Pál utcai fiúk

A cselekmény kibontakozása: 6-7. fejezet

A 6. fejezet rövid tartalma:

A Pál utcaiak vezére kifüggeszti a grundra a kiáltványt a közelgő háborúról. E szerint mindenkinek teljesíteni kell a parancsot, védelmeznie kell a birodalmukat, a grundot.  Aki ezt nem teszi, az szószegő. A fiúk esküt tesznek. Boka János elmondja a haditervet, s hogy kinek hol lesz a helye.Nemecsek ekkor már beteg, köhögési rohamok törnek rá, pedig tisztázni szeretné magát, miszerint gyávának kiáltották ki. Becsületének ügyét azonban elnapolják. Társuk, aki elárulta a csapatot, azért könyörög, hogy vegyék vissza, de hiába. A fiúk egész délután gyakorlatoznak, készülnek a háborúra. Nemecseket hazakisérik, mert már hallucinációi vannak a láztól.

A 7. fejezet:

A gyerekek iskolában vannak, a tanár úr Nemecseket akarja feleltetni latinból, azonban a fiú hiányzik, mert beteg. Az egész osztályt a délutáni csata tartja izgalomban. Iskola után a Pál utcaiak a grundra sietnek, izgatottan  készülnek a háborúra. Eközben megérkezik egy cselédlány, aki levelet hoz Gerébtől. Azt kéri, hogy vegyék vissza a csapatba. Visszaveszik a fiút. Ekkor három követ érkezik a vörösingesektől, akik egy üzenetet adnak át, mely szerint másnap délután 3 órakor fognak támadni. Boka elfogadja a hadüzenetet és elmondja a követeknek, hogy a csatában milyen szabályok lesznek, milyen magatartást kell tanúsítani. A vörösingesek ezt elfogadják. A követek ezután meglátogatják az otthonában ágyban fekvő kis Nemecsek Ernőt. A vezérük Áts Feri üdvözletét küldi és azt kívánj,hogy gyógyuljon meg. Nemecsek szomorúan veszi tudomásul, hogy a csata másnap lesz és ő nem lehet ott a betegsége miatt.

Gyakorolj!

https://learningapps.org/2169141

A feladatban kettétört mondatok vannak. Javaslom, hogy először rakd ki egymás mellé a mondatok első felét, s utána keresd a párját.

Ha kész vagy és jó (a jobb sarokban a kék körben lévő pipára kell kattintanod), akkor másold le a mondatokat a füzetbe és küldd el messengeren vagy e-mailben.

Játssz!

Csoportosítsd a szereplőket! https://learningapps.org/2195921 (A  kép jobb sarkában az i betűre kattintva ott van a név)

                                               https://learningapps.org/2337017

Jó munkát kívánok!               

Go to top