Menu

 

Időpont: 2020. 04.27.

Tantárgy: Magyar irodalom

Az óra anyaga: A Pál utcai fiúk

A végéhez értünk a regény feldolgozásában.

A regény Tetőpontja a 8-9. fejezet.

A 8. fejezet röviden:

 Elérkezik a háború napja. A Pál utcaiak ¾ 2-kor már a grundon vannak. ½ 3-kor megérkezik az ellenség is. A vörösingesek csapatának csak az egyik része támad, a másik része Áts Feri vezetésével a jelre várnak, hogy majd csak akkor támadnak, ha Pásztorék győznek. Azonban hiába várnak a trombitaszóra, nem hallatszik. A Pál utcaiak már legyőzték az ellenséget, és bezárták őket az öreg tót kunyhójába. Áts Feri a kiszabadításukra indul. Ekkor jelenik meg a lázas beteg kis Nemecsek, aki a földre teperi a nagy vezért. A háború végérvényesen eldőlt, a Pál utcaiak győztek. A kis Nemecseket közlegényből kapitánnyá nevezik ki. Megérkezik a kisfiú rémült édesanyja is, aki már mindenütt kereste beteg fiát. Az egész csapat hazáig kíséri őket.

9. fejezet:

Ez a rész többnyire bejegyzéseket tartalmaz. Például azt, hogy Nemecsek Ernő nem gyáva, Boka János nevét be kell írni a történelemkönyvbe, mert legalább olyan nagy vezér, mint Hunyadi volt. Továbbá, hogy a legyőzöttek közé be kell jegyezni Áts Feri nevét.

A regény Megoldása : a 10. fejezet.

Nemecsekék házában nagy a csend, nehogy megzavarják a kisfiút, aki már nagyon beteg. Megérkezik Boka és közli, hogy díszoklevelet készítettek neki, de Nemecsek nem akarja elhinni. Megörül, amikor meghallja, hogy előző este Áts Feri is járt ott, és ő utána érdeklődött, hogy hogy van. A kisfiú a láztól már félrebeszél. Mire az egylet megérkezik a díszoklevéllel, a kis Nemecsek meghal. A fiúk hazamennek, Boka azonban még a városban bolyong, majd a grundra megy, hogy kisírja magát. Itt furcsa szerszámokat talál. Az öreg tóttól megtudja, hogy a grund tulajdonosa házat építtet a telken. A harcuk tehát értelmetlen volt, s Nemecsek az életét adta érte.

Játssz a következő feladatokkal:

Régi kifejezések a műben: https://learningapps.org/2390037

Párosító: https://wordwall.net/hu/resource/539336/irodalom/p%c3%a1l-utcai-fi%c3%bak

Szókereső: https://learningapps.org/2271844

Hallottál már a szabadulószobáról? Az egy olyan szórakozási hely, ahonnan különböző feladványok megoldásával lehet kijutni. Ez a játék most a Pál utcai fiúkhoz kapcsolódik. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScw3goH6ufZ0agBWZSfbIzfRgvCySUrzfe3WzkuxmBfJ6I3_A/viewform

A következő órán összefoglalunk és kérdések lesznek a regényből.

Jó munkát kívánok!

Go to top