Menu

Az előző alkalommal online óránk volt, ahol a mondatelemzést gyakoroltuk az előre kiadott mondatokon. Sajnos van még mit csiszolnunk rajta, kértétek is, úgyhogy az alábbi feladatok segítségével gyakorolhattok a tegnapelőtti órán megbeszéltek szerint.

Hogy is csináltuk? Lássuk!

Fontos lépések:

1. lépés

Keresd az állítmányt!

Kérdés: Mit állítunk? Ügyelj arra, hogy nem csak egy szó lehet (elváló igekötő, tagadószó, összetett igealak, stb. ) és nem is csak ige (lehet névszó is).

2. lépés

Keresd az alanyt!

Építsd be a kereső kérdésbe az állítmányt! Tehát: KI? MI? KIK? MIK? + állítmány. Lehet, hogy rejtett az alany, azt zárójellel írd a mondatod után, és úgy húzd alá egy vonallal! Ezt az ágrajzban is így jelöld, zárójellel! Mivel az állítmánnyal kérdeztél rá az alanyra, és tudjuk, hogy az állítmány alárendelő szószerekezetet alkot az alannyal, az ágrajzban majd az állítmány alá kell tenni.

3. lépés

Keresd a tárgyat!

Kérdése: Mit? Kit?+ alaptag.  Amire a cselekvés irányul, vagy amit a cselekvés létrehoz, az lesz a tárgy. Ettől függően eredménytárgy vagy iránytárgy lehet a fajtája.

Amelyik szót felhasználtad a kereső kérdésben, ahhoz kapcsolódik az ágrajzban, azzal alkot szószerkezetet, az lesz az úgynevezett alaptag (amivel rákérdezel).

Írd fel a füzetedbe a címet: Gyakorlás

Elemezd a mondatokat! Határozd meg a tárgy fajtáját az 1-6. mondatban! Készíts ágrajzot a 1., valamint a 7-12. mondatokhoz!

1. A festő tapétázza a szobámat.

2. A szomszéd házat épít.

3. Viola levelet ír.

4. Dávid elolvassa a levelet.

5. Apu ebédre palacsintát süt.

6. Csabi megette a palacsintákat.

7. Katit várom.

8. A nővérem szeretett volna filmet nézni.

9. Szeretek mondatokat elemezni.

10. Jó volt hallani szavaidat.

11. Zita és Vivi zenét hallgat.

12. Téged és engem választottak.

 

És egy utolsó játék:

https://wordwall.net/hu/resource/921690/%C3%A1ll%C3%ADtm%C3%A1ny-alany-t%C3%A1rgy-va

 

Jó munkát kívánok!

Go to top