Menu

Kedves Gyerekek!

 

Megnéztem a fogalmazásokat, amelyeket küldtetek. Összességében jól sikerültek, ügyesen összeszedtétek a gondolataitokat. A jegyeket megtalálhatjátok a naplóban.

Köszönöm a videókat is, amelyeket küldtetek a Szeptember végén c. versből. Szintén beírtam rá a jegyeket a naplóba.

 

Aki kétes jegyre vagy bukásra áll és szeretne javítani, a következő feladat egyikével tud:

Válasszatok ki egy témát és készítsetek róla egy ppt-t! Ha nincs a gépeteken power point vagy nincs számítógépetek, akkor a füzetbe is megcsináhatjátok a feladatot.

a, Jókai Mór élete. (Tk. 112-113.o.)

b, Arany János és Petőfi Sándor költészetének bemutatása. (Rövid életrajzi elemek, verseik téma szerint bemutatva, elemezve)

c, Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez és Petőfi Sándor: Reszket a bokor, mert… c. versének összehasonlítása. (A költők rövid életrajza, a két vers összehasonlítása)

Legyenek benne képek, az internetről is használhatsz fel adatot hozzá, de ne teljes egészében onnan másold be a dokumentumba. A fő, hogy lássam, dolgoztál vele. A ppt álljon minimum 8 diából!!

 

Az elő házi feladat megoldásai:

Mf.64/1.

a, H, b, I, c, H, d, I, e, H, f, I, g, H, h, I, i, I

 

A mai leckében olvassátok el Arany János: Szondi két apródja c. művét! (Tk.99-101.o.)

Rövid ismertető a műről:

A vers 1856-ban íródott, Nagykőrösön. Arany János történelmi balladái közé tartozik. Kétszólamú ballada, mert két szálból tevődik össze. Az ötödik strófától kezdve a páratlan versszakokban az apródok dalolják el Szondi György sírjánál Drégely várának ostromát és elestét. A páros versszakokban Ali szolgája próbálja átcsábítani az apródokat a basa oldalára. Az apródok nem állnak át a törökök oldalára. A mű a hűség és a hazaszeretet balladája. Időmértékes verselésű.

 

Történelmi háttér:

Drégely várát 1552-ben megtámadták a törökök. A várvédő, Szondi György volt, aki Ő maga is elesett a küzdelemben a várral együtt.

Ahogyan az apródok nem álltak át a basa oldalára, így Arany János sem fog egy zsarnokot szolgálni, aki az Ő jelenében, tehát a 19. század közepén Ferenc József, osztrák császár lett.

 

Drégely vára:

Drégely vára » KirándulásTippek

Szondi György:

 

A Szondy-kultusz | Száz Magyar Falu | Kézikönyvtár

 

Feladat: 

Olvasd el a Tk.103-104.oldaláig található rózsaszín részt Drégely veszedelméről! 

Oldd meg a Mf. 60/1.feladatát! 

 

Jó munkát kívánok! 

 

Go to top