Menu

 

   

Tantárgy: Német nyelv (80. Stunde)

Osztály: 5. b

Időpont: 2020. április 27.  6. óra

Tananyag: Geburtstagsparty

1.     A mai nap a születésnap jegyében telik. Először tanuljuk meg, hogyan kell mondani, hogy mikor születtél. Mindig a nappal    kezdjük, majd a hónap következik:  Ich habe am ………-(s)ten Januar Geburtstag. A hónapok nevét már tanultuk. (Januar, Februar, März, April, Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober, November, Dezember)

A sorszámnevek pedig: am ersten=elsején, am zweiten= másodikán, am dritten=3-án, am vierten=4-én, am fünften=5-én, am sechsten=6-án, am siebten=7-én … am neunzehnten=19-én    20-tól kezdve pedig am 20-sten, am 21-sten

Tehát, ha március 3-án születtél: Ich habe am dritten März Geburtstag.

Most nyissátok ki a füzetet! Írjátok le az óraszámot és a dátumot, majd az óra anyagát!

Egészítsétek ki a mondatokat, és írjátok a füzetbe!

Ich habe am  ………..     ……………..  Geburtstag.

Mein Vater hat am ……………    …………… Geburtstag.

Meine Mutter hat am …………..     ………….. Geburtstag.

2.     Most pedig írjatok barátotoknak/ barátnőtöknek meghívót a szülinapotokra! Egy meghívót találtok a Wir lernen Deutsch 3. 62. oldalán. Ezt másoljátok le a füzetbe, de a saját születésnapi dátummal, illetve Petra neve helyett a végén írjátok a sajátotokat, akit meg akartok hívni, Liebe(r) ………. Szépen díszítsétek ki a meghívót, írjatok olvashatóan!

3.     Végül hallgassátok meg a születésnapi dalt, nézzétek meg játékkal együtt:

https://www.youtube.com/watch?v=EXTUGbI7Wvc

A füzet fényképét 2020. május 4-ig várom az e-mail címemre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Viel Erfolg zum Lernen!

Go to top