Menu

Téma: Húsvétra készülünk

Olvasd el az alábbi ismertetőt a húsvétról, majd készítsd el a visszaküldendő feladatot!

Húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Jézus kereszthalálának és feltámadásának emlékére.

Mivel ez az időpontja évről-évre változó, a húsvét ún. mozgó ünnep. Az ünnepet megelőző 40 nap a nagyböjt, Jézus 40 napos pusztai böjtjének emlékére, a felkészülés, a lelki és testi megtisztulás ideje.

Legismertebb jelképe a tojás. A negyvennapos böjt után sonkát, tojást, kalácsot esznek az emberek. A csibe, a bárány, a kacsa az újjászületést jelképezik, a nyúl valószínűleg a termékenység jelképe.

Húsvét hétfő a locsolkodás napja. Régen a kút vizével, vödörből locsolták a legények a lányokat (vagy a patakban mosdatták meg őket), akik kézzel festett hímes tojásokat adtak ajándékba, majd tánc és mulatság vette kezdetét.

A lányok, asszonyok komatálat készítettek, elküldték egymásnak. A kosárba, tálra húsvéti tojás, kalács, ital került. Ezzel örök barátságot kötöttek, s ettől kezdve komának szólították egymást.


Beszélgess szüleiddel, nagyszüleiddel arról, hogy az ő gyerekkorukban hogyan telt a húsvét!

 

Feladat fiúknak: Írj egy rövid szöveget (10 mondat) E/1-ben egy húsvéti kölni szemszögéből, illetve nevében. Képzeld magad a helyébe! Cím: Egy kölni húsvétja

Ötlet a kezdéshez: Közelgett a húsvét, és engem kitettek a bolt polcára a társaimmal együtt, szépen, sorban. Úgy tudom, rózsa illatú vagyok… Írd le, mi történhet ezután egy kölnivel!

Feladat lányoknak: Írj egy rövid szöveget (10 mondat) E/1-ben egy húsvéti festett tojás szemszögéből, illetve nevében. Képzeld magad a helyébe! Cím: Egy tojás húsvétja

Ötlet a kezdéshez: Közelgett a húsvét, és engem a konyhában félretettek a társaimtól, mivel szép, formás tojásnak születtem…Írd le, mi történhet ezután a húsvéti festett tojással!

Természetesen választhatsz tetszőlegesen a két feladat közül, ha neked a másik tetszik jobban, írd azt!

Ha elkészült a minifogalmazásod, fotózd le! Kérlek, tollal dolgozz, és a fotót fényes helyen készítsd, hogy olvasható legyen!

Határidő: ma, 2021. március 30. (kedd), Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

Ha van kedved, játssz! Húsvéti játékok:

https://wordwall.net/hu/resource/12940851/logop%c3%a9dia/h%c3%basv%c3%a9t

https://www.youtube.com/watch?v=XNpVHSD0PHE

Kellemes húsvéti ünnepet kívánok Neked és családodnak!

Go to top