Menu

2021. április 12. Hétfő

Az egészséges táplálkozás gyerekkorban

 

Mielőtt végig olvasnád a leírtakat az alábbi linken levő játékot játszd végig!

https://www.okosdoboz.hu/feladatsor?id=578

 

Az egészséges táplálkozás gyerekkorban kezdődik!

A táplálkozás alapjai

A táplálkozás alapját a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok adják, ezek a tápanyagok biztosítják bonyolult anyagcsere folyamataink fenntartását, szervezetünk zavartalan működését.

A táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, ezért a szülőkön múlik, hogy gyermekünk megtanulja-e a helyes ételválasztást, milyen ételcsoportokat ismer meg és részesít előnyben, milyen irányba formálódik étkezési módja, a felnőttkorát is jellemző étkezési magatartása.

A két kulcsszó: a MENNYISÉG és MINŐSÉG

Az energiaszükségletet több tényező befolyásolja: a gyermek kora, neme, tápláltsági állapota, fizikai aktivitása, életmódja. Így két azonos korú gyermeknél is lehetnek különbségek. A táplálékfelvételt mindig az egyéni szükséglethez kell igazítani, melynek átlagos értéke egy egyszerű képlettel könnyen kiszámítható:

Az egyes tápanyag-csoportok szerepe

A fehérjék különösen fontosak a gyermek fejlődése, növekedése szempontjából. Állati- és növényi eredetű termékekkel illetve ezek kombinációjával fedezhetjük a fehérjeszükségletet, ezek tartalmazzák a létfontosságú, esszenciális aminosavakat, melyeket szervezetünk nem tud előállítani.      https://www.okosdoboz.hu/video?id=33

szénhidrátok közül az összetett, elnyújtott felszívódású szénhidrátok legyenek többségben a cukrok rovására. https://www.okosdoboz.hu/video?id=111

A zsírok közül a növényi olajok előnyösebbek az állati zsiradékkal szemben, ami kedvező zsírsavösszetételükkel magyarázható.

A vitaminok, rostok, ásványi anyagok szervezetünk működéséhez ugyancsak elengedhetetlenek.

Élelmiszereinket öt nagy csoportba sorolhatjuk:

 

  • kenyér és cereáliák
    • gyümölcs és zöldségfélék
    • húsok és alternatívái
    • tej és tejtermékek
    • zsiradékok

 

Gyermekek étrendje mind az öt csoportból kell, hogy tartalmazzon élelmiszereket, csak így lehetünk biztosak abban, hogy az összes tápanyagot biztosítottuk számára.

A kenyér és cereália félék magas keményítőtartalmuk révén főleg energiát szolgáltatnak, de rost, ásványi anyag és B vitamin tartalmuk is jelentős. Mindig részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket (barna, rozsos, magvas), az alacsony cukortartalmú gabonapelyheket és müzliket, melyeket akár házilag is elkészíthetünk. Köretként ne csak mindig krumplit és rizst kínáljunk, vezessük be a barna rizst, a durumtésztát, a kölest, és a hajdinát!

A gyümölcs és zöldségfélék fontos rost, ásványi anyag és vitamin-források. Arra figyeljünk, hogy lehetőleg mindig az évszaknak megfelelő, friss zöldségféléket és gyümölcsöket fogyasszuk és igyekezzünk azokat nyersen is gyermekünk étrendjébe iktatni. A mélyhűtött zöldségfélék vitamintartalmát is megőrizhetjük, ha vízben főzés helyett gőzben puhítjuk, vagy megpároljuk. Lehetőség szerint kerüljük a cukorral készült gyümölcsleveket, kompótokat és a magas sótartalmú zöldségkonzerveket.

https://www.okosdoboz.hu/video?id=48

A húsok és alternatívái biztosítják a szervezet fehérje és vasszükségletét. Elsősorban sovány csirke, pulyka és hal szerepeljen gyermekünk étrendjében, és hetente egyszer májat is készíthetünk. A tojás is nagyon tápanyagdús táplálék, de ne fogyasszunk belőle heti 3-4-nél többet. A húsok készítésénél a korszerű sütési technikákat (párolás, grillezés, roston vagy alufóliában sütés) részesítsük előnyben. A felvágottak kiválasztásánál pedig figyeljünk arra, hogy minél magasabb legyen a hústartalmuk és minél kevesebb zsírt és sót tartalmazzanak. 

A tej és tejtermékek fehérjét, zsírt és szénhidrátot is tartalmaznak, de vitamin és ásványianyag-tartalmukkal is számolni kell. Mint a legjobb kalcium források nélkülözhetetlenek gyermekünk étrendjében. Válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú tejet és sajtokat és a cukor nélkül készült natúr joghurtokat, melyekhez friss gyümölcsöt adjunk. A túrókrémet is inkább otthon készítsük el. Ízesíthetjük joghurttal, tejföllel, apróra vágott gyümölccsel, citromlével, reszelt citromhéjjal, vaníliával, mazsolával.

A zsiradékok főleg energiát szolgáltatnak. Ételkészítéshez feltétlenül növényi olajat – például olívaolajat - használjunk, abból is csak a legszükségesebb mennyiséget. Étkezéshez a margarinok alkalmasak, különösen, ha csökkentett zsírtartalmúak és vitaminnal (A, D) is dúsítottak, de a legutóbbi kutatások szerint a szabadtartású tehenek tejéből készült vaj is rendkívül egészséges.              https://www.okosdoboz.hu/video?id=124

A folyadékpótlás

A változatos táplálkozás mellett nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás is. Szomjoltásra a legalkalmasabb az ivóvíz. Kisgyerekeknek egyáltalán nincs szükségük kólára és egyéb szénsavas üdítőkre, amelyek rengeteg cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. Az alapfolyadék mindig az ivóvíz, ásványvíz legyen, de ha édes üdítőre vágyik gyermekünk, napi 1-2 pohár házi készítésű szörp, frissen facsart – vagy boltban kapható 100%-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó– gyümölcslé is jöhet.

Az étkezés rendje

Az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hozzátartozik, hogy az étkezéseknek is van rendje, ritmusa. Ideálisnak a napi ötszöri étkezés tekinthető, melyekből 3 főétkezés – reggeli, ebéd, vacsora-, 2 pedig ún. kisétkezés – a tízórai és az uzsonna-. A bőséges reggeliről soha ne feledkezzünk, meg és jobban tesszük, ha a tízórait is mi készítjük. Így biztosak lehetünk benne, hogy az iskolai büfé chips és csokikészletét nem a mi csemeténk fogja felvásárolni. Bár kényelmes megoldásnak tűnik, de felettébb egészségtelen, ha az ebédeket, vacsorákat gyorséttermek kínálatából próbáljuk megoldani. Mindig a friss, minőségi alapanyagokból készült étel a legjobb egészségünk szempontjából, nem mellesleg, csak az otthon készített ételről tudhatjuk, hogy valójában mi is van benne.

A helyes táplálkozási szokások kialakításában leghatékonyabb fegyver a szülői példamutatás. Ha rendszeresen változatos, egészséges és nem utolsó sorban ízletes ételek kerülnek a család asztalára, melyeket a szülők is láthatólag élvezettel fogyasztunk, akkor a gyerekek is szívesen megkóstolják és remélhetőleg meg is kedvelik azokat.

Ha idáig eljutottál játszd újra a játékot!

https://www.okosdoboz.hu/feladatsor?id=578

Forrás

https://www.gyerekmosoly.hu/blog/az-egeszseges-taplalkozas-gyerekkorban-kezdodik/

https://www.okosdoboz.hu

Go to top