Menu

OPTIKAI ESZKÖZÖK GYAKORLATI ALKALMAZÁSAI

Fizika 8.o

 

Homorú tükör gyakorlati alkalmazás : szemorvos, gégész használja a vizsgálatokra. Azt, hogy a tükrön történő visszaverődés után a fénynyalábok enyhén széttartanak, az autók fényszórójában, zseblámpánál használjuk. Különböző vetítőgépekben is alkalmaznak homorú tükröt. A tükör előnye még, hogy nagyított kép is létrehozható általa, amit a fogorvosok használnak.

Domború tükör gyakorlati alkalmazása : autókon, más járművek visszapillantó tükreként alkalmazzák, mert kicsinyített képet hoz létre, így nagy terület látható benne.

Gyűjtőlencse gyakorlati alkalmazása : órások, ékszerészek használják, mert a lencsén keresztül a tárgy nagyított, a tárggyal megegyező állású képét lehet látni. Az írásvetítőnél és a projektornál is ezt a lencsét használjuk.

A mikroszkóp a szabad szemmel nem látható apró tárgyak vizsgálatára használható összetett optikai eszköz, mivel két gyűjtőlencséje van.

A távcső különböző típusai a tőlünk távol lévő tárgyak ( csillagok, hegyek, állatok stb. ) megfigyelésére szolgál. A távcsövek néhány fajtája :

- Kepler-féle csillagászati távcső

- Galilei-féle távcső

- Newton-féle távcső

- Prizmás távcsövek – ezeket használjuk a mai éltben a vadászatban is. pl. Swarovski

Vázlat írása a füzetbe.

Go to top