Menu

FÉNYFORRÁSOK, FÉNYSZENNYEZÉS

Fizika 8.o

 

Természetes fényforrások : Nap, csillagok, villám, sarki fény, vulkáni láva stb.

Mesterséges fényforrások : fáklya, gyertya, izzólámpa, fénycső, led, lézer stb.

A fényt kibocsátó testeket elsődleges fényforrásnak (valódi fényforrásnak) nevezzük. Elsődleges fényforrás a Nap, a csillagok, a gyertya lángja, a lámpa izzószála, az előzetesen megvilágított foszforeszkáló kapcsoló, a szentjánosbogarak utolsó potrohszelvényei és folytathatnánk még a sort egészen a lézerig. Elsődleges fényforrásnak tekintjük, az optikai kísérleteknél gyakran használt, erősen megvilágított kis kerek nyílást vagy keskeny rést is.

Minden testet, amely csak a rá eső fény hatására látható, másodlagos fényforrásnak nevezünk. A tárgyakon kívül ilyen például a Hold is, amely a Nap fényét veri vissza. Ezt az is bizonyítja, hogy újhold esetén a Nap a Holdnak a Földdel átellenes oldalát világítja meg, ezért a Hold felénk nem „világít”, nem látszik.

Először is, ami mindenki előtt tart, a természetes forrás a Nap, amely a világ és a hő forrása az egész bolygónk számára. A természetes források a csillagok és az üstökösök, az elektromos kisülések (például villámcsapás), az élő szervezetek ragyogása, ezt a folyamatot biolumieszcenciának is nevezik (példák a szentjánosbogarak, egyes vízi élőlények az alján, és így tovább). A természetes fényforrások nagyon fontos szerepet játszanak mind az emberek, mind más élő szervezetek számára.

A mesterséges fényforrások típusai

Miért van szükség rájuk? Képzeld el, hogyan változik életünk a szokásos lámpák, éjszakai lámpák és hasonló eszközök nélkül. Mi a mesterséges fény célja? A kedvező környezet és láthatóság feltételeinek megteremtése az emberek számára, ezáltal megőrizve az egészséget és a jólétet, csökkentve a vizuális fáradtságot.

A mesterséges fényforrások két meglehetősen nagy csoportra oszthatók:

- általános,- kombinált

Például az első csoportra vonatkozóan minden termelési terület mindig ugyanolyan típusú lámpákkal világít, amelyek egymástól azonos távolságra helyezkednek el, és a lámpák teljesítménye azonos. Ha a második csoportról beszélünk, akkor még több lámpát adunk a fentiekhez, amelyek jobban megkülönböztetik a munkaterületet, például egy asztalt vagy egy gépet. Ezeket a további forrásokat helyi világításnak nevezik. Ugyanakkor, ha csak hely megvilágítást használ, ez nagymértékben befolyásolja a fáradtságot, és az eredmény a hatékonyság csökkenése, továbbá balesetek és munkahelyi balesetek lehetségesek.

Vázlat írása a füzetbe.https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/pusztito-fenyszennyezes-okologiai-katasztrofahoz-vezethet-848923/

Go to top