Menu

FIZIKA 8.O

A homorú tükör

 

A homorú gömbtükröt úgy képzeljük el, hogy a gömbfelületből kivágunk egy gömbsüveget, s annak belső felületét tükrözővé tesszük. A gömbsüveg középső pontját ( O ) a tükör optikai középpontjának, az eredeti gömbfelület középpontját ( G ) görbületi középpontnak nevezzük. Az O és G által meghatározott egyenes a tükör optikai tengelye. A homorú tükör összetartóan veri vissza a fénysugarakat úgy, hogy azok egy ponton haladnak át. Ezt a pontot gyújtópontnak, vagy fókusznak nevezzük.

A gyújtópont és a tükör közötti távolságot gyújtótávolságnak vagy fókusztávolságnak nevezzük. A fókusztávolság jele : f . A gyújtótávolság fele a görbületi sugárnak, képlettel: f =r/2.Ha a gyújtópontba pontszerű fényforrást helyezünk, akkor a fénysugarak a homorú tükörről visszaverődve párhuzamosan haladnak. Amennyiben a fényforrást közelítjük kissé a tükörhöz, a fénysugarak széttartókká válnak.

A homorú tükör sugármenetei :

  • az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a fókuszon áthaladva verődik vissza
  • fókusz felől érkező fénysugár az optikai tengellyel párhuzamosan verődik vissza
  • az optikai középpontba érkező fénysugár az optikai tengely másik oldalán verődik vissza, de az optikai tengellyel bezárt szöge ugyanakkora marad
  • a tükör görbületi középpontja felől érkező fénysugár önmagában verődik vissza.

.

Vázlat leírása a füzetbe!

Go to top