Menu

KÖRNYEZET HATÁSA EGÉSZSÉGÜNKRE I.

Technika 8.o

 

Az ember környezet átalakító jótékony hatásaiból a Föld népei különböző módon részesülnek. Az átalakított környezetben azonban – ismereteink növekedésével – mind több kedvezőtlen jelenséget és hatást ismerünk fel. Ezen hatások lehetnek helyi vagy lokális, illetve kiterjedt, regionális, vagy globális.

Az emberi szervezet a környezethez való állandó alkalmazkodásra kényszerül, növekszik az esélye a megbetegedésre. A növekvő terhelés ( zaj, lég- és vízszennyező anyagok ), a fokozott igénybevétel, az emberi szervezetbe jutó idegen anyagok miatt kóros szervezeti folyamatok indulnak el, és válnak egyre súlyosabbá. E folyamat következményei a civilizációs ártalmak.

A káros hatásokra végbemenő folyamatok időbeli és térbeli eltolódással mennek végbe. Ezért a lehető legpontosabban kell ismernünk környezetünket, ennek birtokában lehet a beavatkozásokat végrehajtani. Ezek a következők :

- passzív beavatkozás : gátoljuk a kedvezőtlen jelenségek létrejöttét

- aktív beavatkozás : kedvezőtlen jelenségek okait szüntetjük meg

A gyerekek egészsége fontos, hiszen a következő generációról van szó. Azoknak a gyerekeknek, akiknek megmutatták a természet csodáit, része lett világuknak az élővilág, jelentősen növekedett az önbecsülésük. Azt is megjegyezték, hogy a szabadidejüket kinn töltve a kreativitásukat kibontakoztathatták, bátrabbak lehettek, sportolhattak, játszhattak és felfedezhették a világot. A természettel való kapcsolat számos esetben jelentősen javítja az ADHD-s (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar) gyermekek tüneteit – nyugtató hatással van rájuk, és segít nekik koncentrálni.

Vázlat írása a füzetbe.

Go to top