Menu

AZ INFRAVÖRÖS ÉS AZ ULTRAIBOLYA FÉNY

Fizika 8.o

A színkép nem ér véget a vörösnél , csupán szemünk nem képes ennek a sugárzásnak az érzékelésére. Ez a sugárzás az infravörös fény. Hőmérsékletétől függő mértékben minden test kibocsát infravörös sugarakat, de a melegebb testek többet.

Az infravörös sugárzás (angol: infrared, IR, infra latin, jelentése: alatt, régi magyar szakirodalomban: vörösön inneni sugárzás) egy elektromágneses sugárzás: az elektromágneses sugárzásoknak azon hullámhosszú tartománya, melyeknek nagyobb a hullámhossza, mint a látható fénynek, de kisebb, mint a mikrohullámnak és a rádióhullámoknak.

Nevét onnan kapta, hogy az elektromágneses hullámok sorában ez a hullámtartomány a látható fény „alatt” kezdődik. A látható fény legnagyobb hullámhosszal rendelkező tartománya a vörös. E sorban a „vörös alatt" következő hullámokat nevezték el infravörös sugaraknak. Ennek megfelelően infravörös sugárzáson a 780 nm és 1 mm közötti hullámhossz tartományt értjük. Az infravörös sugarakat az emberi szem már nem képes fényként érzékelni, a bőr meleg érző idegvégződései viszont képesek „meleg érzetként” felfogni.

AZ ULTRAIBOLYA (UV-) SUGÁRZÁS

A Napból érkező ultraibolya-sugárzásnak három fajtáját különböztetjük meg: az UV-A-t, az UV-B-t és az UV-C-t.

Az UV-A jótékony hatású: segíti a csontképződést és a barnulást. Hiánya okozza az angolkórnak nevezett, csontfejlődési rendellenességet.

A napsugárzásból származó káros UV-B hullámokat a Föld ózonrétege szűri. Ez a védőréteg az emberi tevékenység hatására elvékonyodott, így a földfelszínt elérő ibolyántúli sugárzás erősebbé vált. Az UV-B sugárzás – a túlzásba vitt napozás révén – a bőr korai ráncosodását, elöregedését eredményezi, de bőrrákot is okozhat. Kvarclámpák, szolárium lámpák helyettesíthetik a természetes napfényt. Ezek a fényforrások káros UV-B sugarakat is kibocsátanak. A Napból érkező UV-C fényt teljesen elnyeli a Földi légköre.

Az ultraibolya fényt sok helyen, gyakorlatban is hasznosítják. Néhány festékanyag – UV-fény hatására – látható fényt bocsát ki. Ezt használják ki a pénzek és más értékpapírok biztonsági jeleinek elkészítésekor és ellenőrzésekor. UV-lámpa alatt ellenőrizhető a biztonsági jel megléte. https://hu.strephonsays.com/infrared-and-ultraviolet-radiation-8797

Vázlat írása a füzetbe. tk.104.-107.o106.-107. o. Érdekességek elolvasása

https://www.zeiss.hu/vision-care/jobb-latas/egeszseg-es-megelozes/uv-vedelem-a-mindennapokban.html

Go to top