Menu

Az anyag részecskéinek szerkezete

Atomok szerkezete .Minden test részecskékből: atomokból vagy több atomból álló molekulákból épül fel. Az atomok is összetettek, bennük elektronok, protonok és neutronok vannak.

A protonok és a neutronok alkotják az atommagot, az elektronok pedig az atommag körül mozogva "elektronfelhőt" képeznek.

A neutron elektromos szempontból semleges. Az elektron negatív, a proton pozitív elektromos tulajdonságú, töltésük egyenlő nagyságú.

Az atomokban egyenlő számú proton és elektron van, az atom elektromos szempontból semleges.

Az atomok és molekulák elektronjainak száma külső hatásra megváltozhat (például az atom elektront adhat le vagy vehet fel). Azokat a részecskéket, amelyekben a protonok és elektronok száma különbözik, ionoknak nevezzük. A pozitív ionoknak elektronhiánya, a negatív ionoknak elektron többlete van.

Az a test, amely semleges atomokból vagy molekulákból épül fel, maga is elektromosan semleges. Ilyenek például a műanyagból, üvegből készült testek.

Fémek szerkezetének modellje .A fémek is semlegesek, de szerkezetük ettől eltérő. Bennük az elektronok egy része a helyhez kötött pozitív részecskék között szabadon, egyenletes eloszlásban, rendezetlenül mozog. Az ilyen elektronokat szabad elektronoknak nevezzük.

Mivel a különböző anyagok atomjait ugyanolyan elemi részecskék alkotják, az eltérő anyagi tulajdonságokat az atom szerkezetének, felépítésének különbözősége okozza.

Vázlat írása a füzetbe!!

Go to top