Menu

Kedves Diákok!

Tovább haladva a 20. század zenéjében, ismerkedjünk meg a jazz műfajával.

A jazz jelentése: lelkesedés, izgalom, lendület. Alapját az afrikából származó Amerikába hurcolt rabszolgák munkadalai vagyis az afro-amerikai zene és az európai "fehér" zene (tánc, katonazene) ötvözete képezi. A rögtönzés (improvizáció), hangsúlyozott ritmika, egyenletes lüktetés (beat) és az ettől eltérő ellensúly (off-beat) jellemzi. A rabszolgaság eltörlése után a vallásos tartalmú munkás dalokból alakultak ki a spirituálék, a szomorú panaszdalokból pedig a blues (zsargonjelentése: rosszkedv). A későbbi blues dallamokban már előfordulnak gyorsabb változatok is, ez az úgynevezett boogie-woogie. A jazz kialakulásában a munkadalok, spirituálék és a blues mellett közrejátszott még a ragtime is. A ragtime a "ragged time" kifejezésből származik, a szaggatott ritmusra utal, mely egy észak -amerikai néptáncra vezethető vissza.

A klasszikus jazz első jeles képviselője :Louis Armstrong (New Orleans, 1900 - New York, 1971) híres jazz - trombitás és énekes.

A későbbi jazz műfajai: dixiland, swing.

Tekintsétek meg George Gershwin: I got rhythm darabját saját előadásában.

https://www.youtube.com/watch?v=oQdeTbUDCiw

majd Louis Armstrong "What  a wonderful World"  című világhírű dalát.

https://www.youtube.com/watch?v=CWzrABouyeE

A fenti szöveget vázlatosan, kérem másoljátok be a füzetbe. Ezt kérem vissza lefotózva a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Go to top