Menu

KÖRNYEZETÜNK HATÁSA EGÉSZSÉGÜNKRE II.

Technika 8.o

Az emberek tudatosan törekszenek egészségük megőrzésére. Sajnos nem minden esetben sikerül, kialakulhatnak különböző betegségek.

Fertőzésről akkor beszélhetünk, ha a szervezetbe kórokozók jutnak be, ezek elszaporodnak, betegséget okoznak. A fertőzést különböző vírusok, baktériumok okozzák. A fertőzés terjedhet közvetlen, vagy közvetett módon.

Ételmérgezés: akkor lép fel, ha olyan ételt fogyasztunk, amelyben előzőleg nagy számban korokozók telepedtek meg. A mérgezést kiváltó ételek: tej és tejtermékek, tojás, tojással készült krémek, sütemények. Lehetnek még ételhigiénia problémák is, pl. nem rendesen elmosogatott edények, tányérok.

Kullancs okozta fertőzés: számos kullancsfaj okozhatja az agyvelőgyulladást, Lyme-kórt. Az ember bőrében megkapaszkodva, főleg hajlatokban, vért szív. Kivétele orvos, vagy szakértő által a legbiztosabb. Csipesszel megfogva az óramutató járásával ellentétesen tekerve el lehet távolítani, ha a fej véletlenül beleszakad, nem baj, mert pár napon belül kilökődik, a fertőzés a potrohrészben van. Védekezés: rovarűző szerek, védőoltás ( 3db )

Járványról akkor beszélhetünk, ha egy adott kórformában ( valamilyen betegségben ) megbetegedettek száma rövid időn belül megnő. Bizonyos járványok, bizonyos helyeken gyakrabban fordulhatnak elő pl. malária – trópusi környezet

Betegség elleni védekezés módjai:

- megszüntetjük a fertőző forrásokat

- kórokozók elpusztítása

- szervezet ellenálló képességének javítása

Vázlat írása a füzetbe.

Go to top