Menu

KARBANTARTÁS ÉS BALESET-MEGELŐZÉS

Technika 8.o

Karbantartásnak nevezzük azt a műveletsort, amellyel egy üzemképes járművön, vagy gépeken végzünk. A karbantartást végezhetik szakemberek ( szerviz ), vagy egyénileg otthon pl. kerékpár.

Néhány jó tanács a kerékpár karbantartásához:

fék: Érdemes néha ellenőrizned, hogy mennyire koptak el a fékpofák, és újra beállítani a fékeket. Ha teljesen elkoptak, pár perc alatt le tudod ezeket cserélni.

lánc: A láncot érdemes rendszeresen olajozni. Ne várd meg, míg berozsdásodik, vagy nyikorogni kezd, mert az a láncon kívül a fogaskerekeknek sem jó.

kerék: A kerekeket mindig az ajánlott keménységűre pumpáld fel - általában az abroncsok oldalán feltüntetnek a gyártók egy ideális nyomásértéket. Télen lehetnek valamivel laposabbak az abroncsok, hogy minél nagyobb felületen tudjanak tapadni az úttesten, nagyobb eséllyel birkózva meg a csúszásveszéllyel.

A járművek is karbantartást igényelnek, főleg a balesetek elkerülése miatt. A járműveket úgy alakították, hogy a közlekedés biztonságos legyen. Ezt nevezzük elsődleges vagy aktív biztonságnak. Ilyenek a fékberendezések, biztonságos kormányzás, burkolat. Ha már megtörtént a baleset, igyekezzünk minél enyhébb következményekkel megúszni. Ezért a járműveket igyekeznek kipárnázni, a biztonsági övet megfelelően rögzíteni. Ezeket az eszközöket nevezzük a másodlagos vagy passzív biztonságnak.

Baleset bekövetkeztekor – súlyosságtól függően – segítséget kell nyújtani vagy a mentőt kell riasztani!! Az elsősegélynyújtást csak szakszerűen lehet elvégezni, hiszen a rosszul elvégzett beavatkozás többet árt, mint használ. Fontos még a szemtanú, aki a balesetről tud részletes leírást adni! A közlekedés veszélyes üzem, mindenkinek be kell tartani a KRESZ szabályait!

Vázlat írása a füzetbe, https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/bringakarbantartas-hazilag-fek-valto-csapagy-lanc-kerek-stb

Go to top