Menu

TERMELÉS ÉS FOGYASZTÁS

Fizika 8.o

A termelés: a természet tárgyainak és erőinek átalakítása abból a célból, hogy emberi szükségletek kielégítésére alkalmassá váljon. A termelés társadalmi jellegű folyamat, csak együttműködéssel hozható létre. A termelés a létfenntartáshoz és a gazdaság fejlesztéséhez szükséges javakat hozza létre.

A fogyasztás: a szükséglet kielégítésének folyamata, melynek során a javakat felhasználjuk, elhasználjuk. Az emberek közvetlen fogyasztása az ún. személyes fogyasztás, a termelésben történő fogyasztás az ún. termelő fogyasztás.

A termelés és fogyasztás kölcsönösen meghatározzák egymást. A termelés hozza létre a fogyasztás tárgyát, de a fogyasztás ad célt és értelmet a termelésnek.

A termelési folyamat termelési tényezők felhasználását igényli. Ezek:

- munka ( amelyet a munkaerő fejt ki)

- földi és természeti erőforrások ( vizek, erdők, bányászat)

- a tőke javak ( felszerelések, gépek, épületek)

- a vállalkozó

A modern gazdaságot a specializáció – szakosodás – és elmélyült munkamegosztás jellemzi. A túlzott specializáció kedvezőtlen az egyén szempontjából. A specializáció következtében a gazdaság résztvevői között mind erősebben jelentkezik a kölcsönös függés és egymásrautaltság.

A háztartás keretében zajló alapvető gazdasági tevékenység a fogyasztás.

A háztartás:

- a megtermelt javak végső fogyasztója

- a gazdaság munkaerő bázisát biztosítja

- a jövedelem egy részét megtakarítja, így hitel kínálatot nyújthat

- vagyona a nemzeti vagyon része

A gazdasági folyamat sohasem ér véget, mozzanatai újra és újra ismétlődnek, hiszen az elhasznált javakat pótolni kell, a javak sokféleségét és mennyiségét bővíteni kell.

Vázlat írása a füzetbe.

Go to top