Menu

2021. június 11-én iskolánk alsó tagozatosai egy csodálatos kiránduláson vehettek részt Ipolytarnócon, azzal a célzattal is, hogy tanulóink ökotudatosságát fejlesszük.

Bár az utazás kissé hosszadalmas volt a látvány és a programok, amelyek ott fogadtak, mindenért kárpótoltak bennünket. Először az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen egy 17 millió éves időutazáson vettünk részt. A terület ősmaradványai a cápafogak, a megkövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, a legújabb, folyamatban levő feltárások belső terét ideiglenes, faszerkezetű épület védi. A gyerekeknek nagyon tetszett az itt látható vetítés, amelyben a régen itt élő állatokkal ismerkedhettek meg. Azt azért sajnáltuk, hogy hang nem volt a filmvetítés alatt. Talán a medvekutya hangja is érdekes lehetett volna számunkra.

Ezek után a kiállító teremben a földtani múlt történéseivel ismerkedtünk meg, majd a moziteremben egy négydimenziós animációs filmen elevenedett meg a tovatűnt világ. Az élményt még fokozta, hogy szimulációs körülmények között, mozgó székben lehettünk részesei az időutazásnak. A legtöbb gyereknek még soha nem volt ilyenben része.

A fogadóépület mellett található bükkábrányi ősfenyőket is csodálattal néztük.

Ezután a játszótér melletti Tuzsony-toronyból indulva a lombkorona ösvényen tettünk meg egy 150 m-es utat, szó szerint a fák lombjai között sétálva.

Fáradtan, de rengeteg fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismerettel és élménnyel gazdagodva tértünk haza.

 

                 

 
 
20230424 fenntarthatosagi 4x
6x badge 2024 kicsi
20230928 allatvedelmi temahet logo 2023
20230302 penzhet logo
 
Go to top