Kossuth Lajos Altalanos Iskola
04.jpg
07.jpg
08.jpg
09.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
Az Alapítvány Mezőkeresztes Iskolájáért civil szervezet pályázatot nyert „Menő menza a mezőkeresztesi iskolában” (EFOP-1.8.5-17-2017-00170) címmel 17.373.033 Ft összegben. A pályázati keretből 4 db ivókút kiépítésére került sor (B. épület és C. épület földszinti folyosó, B. épület emeleti folyosó, udvari sorakozóhely). Étkezéshez szükséges bútorzat, eszközök vásárlására került sor (pl. ebédlőbe székek, asztalok, konyhai tárolók) továbbá energiatakarékos hűtőszekrény, fagyasztó láda, mikrohullámú sütő.
A megvalósítás időszakában dietetikus szakember tartott az egészséges táplálkozási szokásokról előadásokat tanulóinknak több alkalommal is, pedagógusainknak pedig szaktanácsadásokkal szolgált. Az előadásokhoz kapcsolódó egyéni tanulói kérdőíveket is ő értékelte ki.
A pályázati keretből kerti szerszámokat, virágföldet, természetes talajjavító szereket, gyógynövény palántákat vásárolt az Alapítvány, melyet az Iskolakert működtetésében tudtuk felhasználni.
A Menő menza pályázat keretében két egészséghét is megvalósult. Egy-egy közismert személyiség látogatott iskolánkba. Így tanulóink megismerhették Cseri Tamás válogatott labdarúgót és Fördős Zé gasztrobloggert. Az első hét középpontjában az egészséges táplálkozás állt, különösképpen a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Az alapítvánnyal közös szervezésben valósult meg családi vetélkedő, rajz- és plakátverseny, főzőverseny, zöldség- és gyümölcsszobrászat, kevésbé fogyasztott (mangó, avokádó, gránátalma stb.) zöldségek, gyümölcsök kóstolása. Második héten a mozgás, a szabadidő helyes beosztása, a mentális egészség kapta a főszerepet. Ezen a héten védőnői előadássorozatot szerveztünk a diákoknak a szenvedélybetegségekről, a személyes higiéniáról, a HPV oltás fontosságáról. Dr. Pető Tamara tartott interaktív előadásokat a 4. és 5. évfolyamos diákoknak a helyes fogápolásról. Nagyon népszerű volt a Boszorkánykonyha Fördős Zével, ahol az osztályokat képviselő vegyes csapatoknak (szülő és diák) egészséges szendvicseket és ivóleveket kellett készíteniük. A projekthét zárásaként családi sportdélután valósult meg.
A vásárolt eszközökkel és megvalósított programokkal alapítványunk elérte a projekt kitűzött céljait. Diákjaink az egészséges életvitelhez szükséges tudást és készségeket sajátítottak el. Ezzel az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés érdekében hozzájárultunk a gyermekeink étkezési kultúrájának javításához, a várható élettartamuk és az egészségben eltöltött életéveik számának növeléséhez, együttműködve az Alapítvánnyal.
KÉPEK